ENGIE Dwars door Brugge leidt 6000 lopers zondag doorheen historische binnenstad, ook Koen Naert doet mee!

Belga
Belga

Op zondag 12 mei staat met ENGIE Dwars door Brugge een van de oudste en mooiste stadslopen van het land op de kalender. De 43ste editie van deze oerklassieker pakt opnieuw uit met een prachtig stadsparcours van 15 km. Ook een 5 km en een Persil Kids Run van 1 km maken deel uit van het programma. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag, zondag ter plaatse inschrijven is ook mogelijk. Wie er zondag zeker bij zal zijn is olympisch marathonloper Koen Naert!

De start van de 15 km wordt om 11u gegeven op het plein onder de Balkonrotonde. Het parcours kronkelt vervolgens door hartje Brugge langs bekende straten en pleinen als Het Zand, de Steenstraat, de Grote Markt, de Burg, de Rozenhoedkaai en de Dijver. Voor het derde jaar op rij lopen de deelnemers ook door het prachtige Minnewaterpark. De finish ligt op Domein Ter Groene Poorte in de Spoorwegstraat.

De deelnemers aan de 5 km gaan om 10u15 van start nabij het Begijnhof in de Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat, ter hoogte van het Minnewater. Net als de lopers van de 15 km finishen ook zij bij Ter Groene Poorte. De Persil Kids Run is de eerste wedstrijd zondag. Kinderen van 4 tot 12 beginnen om 9u45 aan hun 1 km lange run door de straten van Brugge.

De bekendste naam aan de start zondag is Koen Naert. De 34-jarige inwoner van Oostkamp, die in 2018 Europees kampioen op de marathon werd, gebruikt de 15 km van ENGIE Dwars door Brugge als voorbereidingswedstrijd op de olympische marathon van Parijs deze zomer. Naert heeft al meermaals deelgenomen én gewonnen in Brugge, dat op een boogscheut van zijn woonplaats ligt.

“Ik ben altijd verheugd als ik bij de buren in Brugge mijn raceschoenen kan aantrekken”, zegt Koen Naert. “ENGIE Dwars door Brugge leeft bij ons in de buurt en ik ben steeds blij als ik daar mee kan van genieten. In een olympisch jaar zo dicht bij huis kunnen racen motiveert altijd voor een atleet.”

“JAARLIJKS HOOGTEPUNT”

Burgemeester Dirk De fauw: “ENGIE Dwars door Brugge is een jaarlijks hoogtepunt op de agenda van de sportieve Bruggelingen, die letterlijk hun beste beentjes willen voorzetten. Veel inwoners vinden het fantastisch om in eigen stad aan dit mooie evenement deel te nemen. De afgelopen weken hebben we vele deelnemers gezien die zich volop voorbereiden in onze parken, langs de vesten en in de bossen. De 43ste editie van dit sportevenement zal zeker weer een grandioos succes worden.”

Franky Demon, schepen van Sport: “Uit een recente sportstudie blijkt dat Bruggelingen lopen en fietsen aanduiden als hun meest favoriete recreatieve sporten. Dat onze stad dan ook een traditie heeft op het vlak van loopevenementen mag niet verwonderen. ENGIE Dwars door Brugge leidt deelnemers doorheen onze prachtige historische binnenstad en is in die zin uniek. Bovendien is ENGIE Dwars door Brugge één van de meest familiale loopevents. Iedereen heeft de kans om mee te doen, van de Persil Kids Run tot de 5 km voor liefhebbers of ‘start to runners’, tot het volledige parcours voor meer ervaren of getrainde atleten. Onze Sportdienst bood ook het op-maat-traject ‘Op naar Dwars door Brugge’ aan voor onder meer mensen met diabetes, slechtzienden en blinden. Een geslaagd initiatief dat in totaal 150 deelnemers opleverde, en de toegankelijkheid van dit event bevestigt. Succes aan alle deelnemers!”

ENGIE RUNNING TOUR

ENGIE Dwars door Brugge maakt deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van het land. Knokke-Heist opende de reeks op 1 mei en Brugge komt nu als tweede aan de beurt. Nadien strijkt de ENGIE Running Tour ook nog neer in Gent (26 mei), Namen (8 september), Mechelen (29 september) en Hasselt (6 oktober).

Florence Muls, Chief Communications & CSR Officer bij ENGIE: “Bij ENGIE ondersteunen we uit volle overtuiging initiatieven waar iedereen zijn plaats kan vinden, ongeacht achtergrond of profiel: mannen, vrouwen, jongeren, volwassenen, met of zonder beperking, ervaren of gelegenheidssporters… En als voortrekker van de energietransitie willen we ook dat onze evenementen sterke boodschappen uitdragen rond het respect voor de wereld rondom ons.”

Deel dit bericht