HBvL Dwars door Hasselt is nu zondag terug met duizenden deelnemers

ddhasselt0710

Op zondag 10 oktober zal het Kolonel Dusartplein opnieuw het epicentrum zijn voor de 39ste editie van HBvL Dwars door Hasselt. Het beroemdste plein van de hoofdstad van Limburg is de start- en finishlocatie voor diverse wedstrijden tussen de 1 en 15 km lang.

“Met Dwars door Hasselt zetten we onze stad elk jaar op de kaart als dé sportstad van de provincie Limburg en ver daarbuiten”, aldus burgemeester Steven Vandeput. “We zijn blij dat we dit jaar, na een corona-editie, er weer voor de volle 100% tegenaan kunnen gaan.”

Schepen van Sport Habib El Ouakili vult aan: “Dwars door Hasselt leeft onder de Hasselaren. Ook dit jaar merk je dat weer. Hoe korter bij de wedstrijd, hoe meer lopers je tegenkomt in je buurt die hun laatste trainingen afwerken. We zijn bijzonder opgetogen dat we, na een afgeslankte editie vorig jaar, weer duizenden sportievelingen en hun supporters mogen verwelkomen in onze binnenstad. Met de zon van de partij belooft het weer een topeditie te worden.”

Sport- en familieprogramma

HBvL Dwars door Hasselt bestaat dit jaar uit een sportprogramma (10 km en 15 km) dat ’s voormiddags zal plaatsvinden en een familieprogramma (Alpro Kids Run, CM-Duorun, 3 km en 5 km) na de middag. Het parcours van de 10 en de 15 km zit in een nieuw jasje. De passage in Kuringen blijft behouden, maar beide routes lopen ook over de nieuwe fietsbrug in Kuringen.

De Alpro Kids Run is een speelse loop van 1 km voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. In de CM-Duorun – voor het eerst op het programma in Hasselt – leggen de deelnemers samen met hun loopbuddy 5 km af. Bedoeling is dat je als duo een heel sterke band met elkaar hebt. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Met een buddyline zijn de twee lopers aan elkaar verbonden. Zo stuwen ze mekaar naar de eindmeet.

Je kan natuurlijk ook nog altijd aan de ‘gewone’ individuele 5 km deelnemen, of aan een tocht over 3 km. Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, is zondag één van de deelnemers op de 5 km. “Lopen is gezond. Het maakt niet uit in welke tijd je loopt, maar gewoon dat je regelmatig beweegt en zo je hoofd kan vrijmaken na een drukke dag. Het stemt me dan ook tevreden zoveel mensen zich hebben ingeschreven voor Dwars door Hasselt en dat men zijn of haar gezondheid ter harte neemt”, aldus de minister.

Alle wedstrijden starten en finishen op het Kolonel Dusartplein, waar het na de sportieve inspanningen gezellig napraten is op de terrassen. Voor de allerkleinsten is er de Alpro Kids Village, met twee springkastelen. Daarnaast is ook de CM-Duorunvillage met een funbaan en photowall een plek om na afloop van je run zeker eens langs te gaan.

Inschrijven (voor het klimaat)

Online inschrijven voor de 39ste editie van HBvL Dwars door Hasselt kan nog tot en met zaterdagavond (23u59). Ter plaatse inschrijven op zondag 10 oktober kan vanaf 9u op het Kolonel Dusartplein. Er worden zondag om en bij de 6000 lopers verwacht in Hasselt.

Naar aanleiding van de klimaatmars in Brussel, die ook op zondag 10 oktober plaatsvindt, heeft Hasselaar Jan Smeyers een eigen actie bedacht. Deelnemers die dit willen kunnen een extra rugnummer opspelden en zo een positieve boodschap voor het klimaat uitdragen. Deze rugnummers liggen ter beschikking op het Kolonel Dusartplein.

ENGIE Running Tour

HBvL Dwars door Hasselt is de zesde en voorlaatste manche van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van het land. Als officiële partner van de Running Tour wil ENGIE zo veel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen. Lopen geeft energie voor de komende herfst- en wintermaanden en kan ook helpen om vaker te kiezen voor meer duurzame verplaatsingen, wat perfect aansluit bij de ambitie van ENGIE om België te begeleiden in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst.

PROGRAMMA HBVL DWARS DOOR HASSELT

Zondag 10 oktober 2021:

– 09u00: afhalen borstnummers + start daginschrijvingen
– 09u57: Handbikerace Memorial Fernand De Bolle
– 10u00: Dwars door Hasselt 15 km
– 11u15: Dwars door Hasselt 10 km
– 12u45: Dwars door Hasselt 3 km
– 13u30: Dwars door Hasselt 5 km
– 13u35: CM-Duorun 5 km
– 14u30: Alpro Kids Run 1 km

Een Covid Safe Ticket is niet nodig voor Dwars door Hasselt. In de startbox geldt er voor deelnemers ouder dan 12 jaar wel een mondmaskerplicht.

Deel dit bericht