The ENGIE Classic, Limburgse oerklassieker op maandagavond

Golazo
Golazo

Op maandagavond 11 juli is Tessenderlo weer even de loophoofdstad van Limburg. The ENGIE Classic, dit jaar aan zijn 36ste editie toe, verwelkomt jaarlijks enkele duizenden deelnemers. Zij lopen op een parcours van 4 of 10 km dwars door het bruisende centrum, waar ze toegejuicht worden door feestende kermisgangers. Online inschrijven kan nog tot maandag 17u.

The ENGIE Classic is een van de oudste stadslopen van ons land. Jaarlijks trekt het evenement duizenden deelnemers en wat vooral blijft hangen bij iedereen is de uitzinnige sfeer – net een rit in de Ronde van Frankrijk – bij de passage langs de kermis. In Tessenderlo wonnen heel wat Belgische topatleten zoals Vincent Rousseau en William Van Dijck.

Ook de passage door het Cultureel Centrum is een vaste waarde in The ENGIE Classic, net als de aanwezigheid van verschillende muziekgroepjes langsheen het parcours. Sfeer verzekerd! De lopers kunnen kiezen voor de Jogging 4K of The ENGIE Classic 10K. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er de 1 km lange kids run. Aan de finish krijgen zij een goed gevulde goodiebag inclusief toffe herinneringsmedaille en T-shirt.

Een leuk extraatje voor de deelnemers is ‘Pak de Flosj’. Wie de flosj te pakken krijgt, wint één van de 20 waardebonnen van 25 euro geschonken door winkeldorp Tessenderlo. Een leuke knipoog naar de flosj op de paardenmolen.

“The ENGIE Classic is al voor de 36ste keer in Looi. Als schepen van Sport ben ik, samen met het ganse gemeentebestuur van Tessenderlo, enorm fier op de gezelligste en sfeervolste stratenloop van het ganse land! Lopende, dwars door het bruisende hart van onze gemeente ervaren de atleten, telkens weer, de enorme sfeer die tijdens dit kermisweekend voelbaar is”, zegt schepen voor Sport Stefan Govaerts.

Karolien Eens, burgemeester van Tessenderlo: “Ik kan mij nog herinneren dat ik als kind wat toen nog de OLA kilometer heette liep. Zenuwen door mijn kleine kinderbenen en overal mensen, zeer bijzonder. Het grappige was dat ik als kind dan altijd dacht: ‘hoe ga ik de weg weten?’ Maar ik was nooit de eerste dus maakte ik mij zorgen om niks. Gewoon volgen, de ziel uit je lijf lopen en je kwam vanzelf aan.”

Als je de mensen in de straten ziet supporteren en lopen, dan voelt dat als 1 grote familie. Sport verbindt mensen. Daar kan ik emotioneel van worden als ik het toelaat, zeker nu als burgemeester. Het belooft een geweldige editie te worden, iedereen is zo opgetogen, zelfs nu al voel je het als je op straat komt”, besluit ze.

Naar een duurzamer evenement

The ENGIE Classic maakt deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Lopen geeft energie en kan ook helpen om vaker te kiezen voor meer duurzame verplaatsingen, wat perfect aansluit bij de ambitie van ENGIE om België te begeleiden in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”

Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.

Dit jaar maakt The ENGIE Classic ook deel uit van de Isola Victors Cup, een Limburgs loopcriterium bestaande uit negen stratenlopen. Het regelmatigheidscriterium heeft zijn eigen puntentelling en is een fijne toevoeging voor de Limburgse competitieloper.

PRAKTISCHE INFO THE ENGIE CLASSIC

Programma maandag 11 juli:
• 17u: afhalen borstnummer Gemeentelijk Sportpark Tessenderlo
• 19u: start Kids Run
• 19u30: start The ENGIE Jogging 4K
• 20u: start The ENGIE Classic 10K

Start & finish:
• Start – Kids Run 1 km: Neerstraat
• Start – The ENGIE Jogging 4K: Neerstraat
• Start – The ENGIE Classic 10K: Rijt
• Aankomst alle afstanden: Gemeentelijk sportpark

Meer info en inschrijvingen:
Online inschrijven kan nog tot en met maandag 11 juli 17u. Maandag ter plaatse inschrijven kan ook vanaf 17u in de sporthal van het Gemeentelijk Sportpark in Tessenderlo.

Deel dit bericht