39ste editie ENGIE Stadsloop Gent pakt opnieuw uit met passage over fly-over

Golazo
Golazo

Op zondag 21 mei vindt in hartje Gent voor de 39ste keer de ENGIE Stadsloop Gent plaats. De deelnemers kunnen kiezen voor een parcours van 6 of 10 km door de prachtige Gentse binnenstad. Net als vorig jaar mogen de lopers van de 10 km zich verheugen op een spectaculaire passage over de Gentse fly-over. Inschrijven voor de ENGIE Stadsloop Gent kan vanaf nu.

De zone rond de imposante Sint-Pietersabdij is de hotspot van de 39ste editie van de ENGIE Stadsloop Gent. De inschrijvingstenten en bedrijvenstanden staan op het Sint-Pietersplein, waar ook de finish ligt. De start van alle wedstrijden wordt gegeven op het nabijgelegen Sint-Amandsplein. De kinderen bijten op 21 mei de spits af: om 10u weerklinkt het startschot voor de 1 km lange Kids Run (4-12 jaar). Om 10u35 mogen de lopers van de 6 en de 10 km aan hun tocht door Gent beginnen. Die voormiddagstart werd vorig jaar geïntroduceerd en kon op veel bijval rekenen.

Meteen na de start duiken de deelnemers dieper de historische binnenstad in, richting Graslei, Vrijdagmarkt en Baudelopark. Ter hoogte van Zwembad Van Eyck splitsen de wegen. De deelnemers aan de 6 km bereiken via het Woodrow Wilsonplein en De Krook het Sint-Pietersplein. De lopers van de 10 km maken nog een ommetje langs het Keizerpark én mogen zich net als in 2022 verheugen op een passage over de Gentse fly-over, het viaduct van de B401 dat de E17 verbindt met het Gentse stadscentrum. Bovenop het viaduct heb je een uniek uitzicht op de beroemde drie torens: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

“De stadsloop is één van de oudste lopen van het land en volgens mij ook één van de gezelligste”, zegt schepen van sport Sofie Bracke. “Een echt Gents evenement waar hele gezinnen en grote vriendengroepen op afkomen. Vorig jaar bleek de passage over de fly-over onweerstaanbaar met meer dan 3000 deelnemers tot gevolg. Ik vind het dan ook geweldig dat die terug in het parcours is opgenomen.”

Naar een inclusief en duurzaam evenement

De ENGIE Stadsloop Gent maakt ook dit jaar deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. Gent is na Charleroi (12 maart), Knokke (1 mei) en Brugge (7 mei) de vierde manche van de ENGIE Running Tour. Nadien volgen nog Tessenderlo (10 juli), Namen (11 september), Mechelen (24 september) en Hasselt (8 oktober).

Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Iedereen is welkom op de Running Tour: jongeren en volwassenen, met of zonder beperking, atleet of gelegenheidsloper. Wij vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen met verschillende achtergronden te betrekken bij dit mooie evenement en hen energie te geven om grootse dingen te doen!”

Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.

Deel dit bericht